Nedense aşureyi kurban kesenlerin yaptığı bir şey sanırdım. Ama öğrendim ki bolluk bereket için herkesin yaptığı bir şeymiş ...
Bu sebeple bu yıl ilk defa ben de kalkıştım aşure yapmaya . Sandığım kadar zor ve telaşlı değilmiş. Sistemli çalışırsanız çok rahat üstesinden gelebilirsiniz ; yalnız yine de iki gününüzü alıyor.
Bir gün önceden ıslatma işini hallettim. ( nohut ve buğdayı) Yalnız buğday biraz uğraştırıcı. Bir kere çok ama çok yıkamanız gerekiyor ova ova ; ancak temizleniyor. Tamamen yıkandıktan sonra akşama kadar ılık suda bekletin , gece bir taşım kaynatıp ağzını kapatın sabaha kadar beklesin . Ertesi gün ise nohutu , fasülyeyi , pirinci , portakal kabuklarını ve karanfili haşlayıp tarifte vereceğim sıraya göre kaynayan buğdayın içine atın. ( Bir taşım kaynatıp sabaha kadar bekletmiştik şimdi tekrar kaynatıyoruz diğer malzemelerle ... )
Hiç bir şeyi unutmamak için ilgili malzemeleri yan yana koydum. Pişirilecekleri ocağın yanına , üzerine konulacakları bangonun üzerine ... ( Tavsiye ederim gerçekten aklımdan çıkanlar olmuştu ; ama bu şekilde malzemeler önümde olunca hepsini eksiksiz ilave ettim. )
Sonuç mu ??? Herkesten tam not aldım ; ilk defa yapmama rağmen çok güzel olduğunu söyledi herkes.
Eee o zaman afiyet olsun ; bereketli olsun ...
TARİF ( Sahrap Soysal 'ın tarifi )
2 su bardağı buğday ( önceden ıslatılmış ve bir taşım kaynatılmış )
1/2 su bardağı pirinç ( haşlanmış ) ( tarifte bulgur var ama buğday da bir nevi bulgur olduğu için pirinç koymayı tercih ettim . )
2 su bardağı süt
1 su bardağı nohut ( haşlanmış )
1 su bardağı fasülye ( haşlanmış )
2 adet elma ( küp küp doğranmış )
1 adet portakalın kabuğu ( küçük küçük doğranıp haşlanıp suyu çöpe kabukları aşurenin içine atılmış ; acılaştırmaması için )
Kuru üzüm ( yarım saat kadar ılık suda bekletilip ufak ufak doğranmış )
Kuru kayısı ( yarım saat kadar ılık suda bekletilip ufak ufak doğranmış )
Kuru incir ( yarım saat kadar ılık suda bekletilip ufak ufak doğranmış )
Karanfil suyu ( 15 - 20 adet kadar karanfili haşlayıp suyunu aşureye koyun .)
4 su bardağı şeker
Yeteri kadar sıcak su
ÜZERİ İÇİN
Tarçın
Susam ( kavrulmuş )
Hindistan cevizi
Fındık ya da ceviz içi ( dövülmüş )
Kuş üzümü
Nar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder