6 Haziran 2014 Cuma

YAZLIK TUNİK ...

 
Çok uzun zamandır bir şeyler yapmadığımın farkına vardım koşuşturmaktan ... Bir kaç gündür hava yağmurlu olunca işlere ara verip biraz evde kalayım ve ne zamandır aklımda olan bu tuniği yapayım dedim .
 

Orjinalini İtalyan bir bloggerın sitesinde gördüğüm bu modeli dilini anlamadığım için yayınladığı çizimden çıkarmıştım . Aslı sadece bir dikdörtgenin içine çizilmiş bir üçgen ve iki adet noktadan ibaret olan çizimi biraz daha ayrıntılı olarak çizmeye çalıştım .


1 ) Öncelikle kumaşın dört kenarını makinede ve ya elde çekin ki atmasın 
2 ) Daha sonra dikdörtgen şeklindeki kumaşı ortadan ikiye katlayın . ( Kumaşın uzunluğunu tuniğin boyu nerede olması gerekiyorsa ona göre ayarlayın ) Kumaşın katladığınız kısmı boynu serbest kalan kısmı ise etek bölümü olacak .
3 ) Daha sonra boyun kısmını da ikiye katlayarak kumaşın orta noktasını bularak iğneyle işaretleyin .
4) Bu noktadan 50 cm. aşağıya da bir işaret koyun . ( Bu nokta kemerin geçeceği kısım olacak yani beliniz . Siz daha aşağıda olsun istiyorsanız ona göre ayarlayın ölçüyü )
5 ) Daha sonra belinizi ölçün ; tabi biraz da pay bırakın sıfır olmasın . Sonra; 
 Kumaşın eni - bel ölçünüz / 2 = X
X / 2 = Y Bu çıkan sayı kadar iki kenardan pay bırakın .
Yani benim yaptığım üzerinden konuşursak ; bel çevresi için 90 cm. ölçü ayarladım fazla fazla kumaş büzüleceği için . Bu rakamı ikiye böldüm 45 cm. Kumaşın eni 85 cm .
85 - 45 = 40 / 2 = 20 cm. ( Her iki taraftan da 20 ' şer cm. ayırıp o noktalardan iki küçük delik açtım.
 


6 ) Kumaşın orta noktasını en başta işaretlemiştim . Yaka için 20 cm. genişlik gayet iyi . Orta noktadan her iki tarafa 10 ' ar cm. ölçüp işaretleyin . V yakanın derinlik ölçüsünü ayarlayın . Boynunuzdan dekoltenize kadar ne kadar gelmesini istiyorsanız . ( Benimki 20 cm. )
 

7 ) Ve sonra işaretlediğiniz üçgen parçayı kesin .Üçgenin dibini keserken dümdüz değil de biraz kavisli kesin ki bu kısım enseniz olacak ; dümdüz keserseniz rahatsız eder .
 
 
8 ) Kemeri koymak için oluşturduğunuz deliklerden kumaşın etek kısmına kadar verev şekilde dikin . Dümdüz dikerseniz kalçanıza oturur . ( Küçük bir ipucu :) )


9 ) Sonra kestiğiniz deliklerden kemer gibi kullanmak üzere ip , kurdele ve ya kumaş kemer gibi bir parçayı geçirin .
 

  
 
10 ) İşte hazır ...
 
 

2 yorum:

Dilek Gökalp dedi ki...

Elimde bu tarz bir tunik yapmak için kumaşım vardı ne zamandır cesaret edemiyordum. Anlatımınız o kadar açıklayıcı ve kolay ki, ben de deneyeceğim.

evkuşu dedi ki...

Tavsiye ederim gerçekten yapımı çok basit ve aynı zamanda hoş duruyor ...